My Painting Journey

Juni '21 Geïnspireerd op de kunst van Paula Modersohn- Becker 

Studie schetsen van model Dewi in houtskool op 35x45cm papier '21. getekend op de NoorderAteliers olv Annelies Middel

Paula Modersohn-Becker (1876-1907) was een vooruitstrevende Duitse kunstenaars. Zij wordt gezien als een van de vroegste expressionistische kunstenaars in Duitsland. Haar kleurpalet is rijk en vaak fel, haar penseelstreken zichtbaar en soms grof.

Geïnspireerd op het schilderij van Paula Modersohn-Becker,' Meisje voor het raam', waar je een vrouw voor het raam ziet staan heb ik dit schilderij gemaakt met Dewi als model. Als voorbereiding heb ik eerst een collage gemaakt en Dewi neergezet in een kas vol bloemen. In gedachten (wat gaat er door haan heen?) kijkt ze naar de kleurige geurige bloemen en de lelies om haar heen. Lelies worden vaak gebruikt bij verlies van dierbaren. De witte lelie is ook het symbool van onschuld.

Geïnspireerd op het  kleurenpalet (warm, koel) en rijke pasteus penseelstreken van het portret 'meisje met strohoed (1904)', heb ik van te voren een collage gemaakt met Dewi als model. Dewi hadden we in het atelier aangekleed met een rode transparante blouse en een hoofdoek. Ik had het gevoel dat Dewi wel eens avontuurlijk aangelegd kon zijn en kwam op het idee om haar in een woestijn neer te zetten met een vliegtuig uit de jaren 20.

(In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog vond een  groep van waaghalzen een publiek en voerden hun gevaarlijke stunts uit in hun gammele vliegtuigen.)

 

Bij dit werk heb ik heel dik, pasteus met olieverf gewerkt. De dikke verf vermengd met zink wit er ingewreven, gepoetst, afgekrabd, weer overheen geschilderd. laag over laag. Hierbij ontstonden mooie texturen en verassende effecten.


Mei '21 studies naar een schilderij van John Singer Sargent

Mijn mastercopie/studie naar een schilderij (Leon Delafosse) van John Singer Sargent. Mijn bedoeling was om het niet perfect te kopiëren, maar om er van te leren, wat voor mij aantrekkelijk was, zoals zo dicht mogelijk bij de kleuren (huidtinten) en de verfstreken te komen, Bij dit portret wilde ik ook de losse verftoets behouden, dit geeft karakter, expressie en levendigheid. 

 

Olv Ruben Postma op de NoorderAteliers

Mijn mastercopie/studie naar een schilderij van madame X, (Societydame Virginie Amelie Avegno Gautreau) 

Gauttreau wordt door Sargent geportretteerd als een onbereikbare godin. haar Tiara kan gezien worden als een verwijzing naar Diana. De uitstraling is gecontroleerd, aristocratisch afstandelijkheid. Van haar distantie gaat een duidelijke erotische suggestie uit, hetgeen oorspronkelijk nog versterkt werd door een afzakkende rechterschouderbandje, dat hij zou overschilderen na verwijten van onkuisheid. haar vleeskleurige rode oor steekt mooi af tegen haar bleke gepoederde gezicht.

Profiel portret van Amy, 30x40cm '21

Bij dit portret heb ik geprobeerd om de huidtinten frisser te houden dan wat ik normaal doe, en fijnere overgangen in het gezicht en dat de blouse mooi transparant oogt. Ik hou ook erg van de print op de achtergrond, dit geeft een speels effect. 


April '21 zelfportretten geïnspireerd op het werk van Kathe Kollwitz 

Op de NoorderAtelier laten wij ons inspireren op de kunst van Käthe Kollwitz olv Annelies Middel.

In het werk van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz (1867-1945) staat de mens centraal. Haar tekeningen, prenten en beelden geven een beeld van de donkere kanten van de samenleving: armoede, slechte werkomstandigheden, uitbuiting en de gruwelijke gevolgen van de oorlog. Ik heb de pandemie waar wij in 2020,'21 inzitten gebruikt in mijn studies, werken. De mens in mijn werk staat hierbij centraal net als bij Käthe Kollwitz. De emoties angst, eenzaamheid, radeloosheid en verdeeldheid heb ik geprobeerd weer te geven verscholen achter een mondkapje 

Zelf(portretten geïnspireerd op het werk van Kathe Kollwitz. Getekend als reactie op de voortdurende pandemie. Lithostift op papier- 42x58 '21


Sept '20 Geïnspireerd op het werk van Rembrandt

 Portret van Martin - Olieverf - 30x40 '20

Geïnspireerd op het werk van Rembrandt heb ik dit portret op de Noorderateliers gemaakt in olieverf. Martin was ons model. Rembrandt speelde met licht eb donker, waarbij hij de vaak scherpe contrasten (clair-obscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, dit leidde tot levendige scenes vol dramatiek. Dit heb ik ook geprobeerd na te streven in mijn versie van Rembrandt.


Juni '20 geinspireerd op Helene Schjerfbeck

 Portret - olieverf op 30x40cm canvas - '20  

 

In 1880 verbleef Helene  ze in Parijs waar ze haar eerste erkenning vond. In 1889 terug in Finland schilderde haar bekendste werken, vooral vrouwenportretten in een modernistische, expressionistische stijl.

 

Ik heb dit ook geprobeerd na te streven, vooral in kleur,  beweging en verstilling.

 Portret - olieverf op 40x50cm linnen doek - '20

Pioenrozen - olieverf op 40x50cm linnen '20

De werkwijze, kleurgebruik van Schjerfbeck ook toegepast op een boeket bloemen.

 Eerste opdracht was om een landschap van Helene na te tekenen in houtskool. Zag bij deze opdracht dat ze in vlakken werkte en dat elke vlak een eigen leven, beweging en structuur  had. 

Studie schetsen in houtskool. Geprobeerd in vlakken, licht, beweging en structuur te denken.


Jan '20 Geinspireerd op Joaquín Sorolla y Bastida

 Aan zee - 80x80cm op linnen '20

 

 

Op de Noorderateliers laten we ons inspireren door de kleuropvatting, het licht en de werkwijze van deze kunstschilder. 

Joaquin Sorolla was een Spaanse schilder die gespecialiseerd was in het schilderen van portretten. Zijn losse toets en impressionistische stijl is een echte inspiratiebron voor mij. Dit probeer ik zelf ook toe te passen in mijn werken. 

 Aan zee - 60x50cm olieverf op linnen '20

 Studie/compositietekening in houtskool 60x45cm '19


nov' 19 geïnspireerd op Lucian Freud

 Portret - 40x50cm '19 

Geïnspireerd op het werk van Lucian Freud heb ik dit portret gemaakt in olieverf op doek. De kijkrichting is hierbij naar binnen gericht met een blik buiten een punt van het schilderij. Dit zie je ook bij de portretten en naakten van Freud.

 

Freud wilde werelden van uitersten tegelijk beleven.  Verder hebben wij van te voren de kleuren goed bestudeerd en een palet gemaakt. Freud gebruikte vooral tertiaire kleuren en aardkleuren.


Juni '19  Portrettekenen & schilderen ‘Anatomie en portret’ o.l.v. Annelies Middel


Begonnen bij de Noorderateliers, school voor schilderkunst. Portret en modellessen in Siegerswoude. Per serie van 3 is er een model aanwezig. Voor deze sessie staat Annelies en haar moeder model  


9 febr.'19 Winterworkshop plein-air portret naar model o.l.v. Margreet  Boonstra


19 jan.2019 Winterworkshop Model en interieur6 oktober'18 Smalle Ee, Moune Ein haventje. Workshop plein air schilderen o.l.v. Magreet Boonstra 

 Smalle Ee, Moune Ein haventje. Een klein buurtje met een haventje, mooie luchten, verre horizon, boerderijen en weilanden met sloten en meren, (Masterclass of Margreet Boonstra) 

 

 

 

 

 

29 september'18 Tocht om de Noord, schilderen voor 100 jaar De Ploeg

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomenlandschap 70x50cm '18 (verkocht)

29  september Tocht om de Noord, schilderen voor 100 jaar De Ploeg, jaagpad 6, Loppersum.

 

21 september'18 Het Groninger landschap in de sfeer van de Ploeg workshop.

21 september. Het Groninger landschap in de sfeer van de Ploeg 

 

Onderschildering


20 januari'18 een meisje in kimono gekleed (masterclass margreet Boonstra in de lawei) Painting in de style of George Henddrik Breitner

Jonge vrouw in rode kimono - 40x50cm  – olieverf –  "18 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonge vrouw in rode  kimono  - Olieverf - 40x50cm – "18


6 mei'17 Smalle Ee.

Blue grass painting - 60x50cm - Acryl on canvas - 2017 

20 april '17 Groepsexpositie Expositie in het Sûnenz in Drachten 

8 april '17 Smalle Ee, plein air schilderen o.l.v Magreet Boonstra

Riverside Painting Smalle Ee - Acryl on canvas - 2017(masterclass Margreet Boonstra)

April '17 open dag in de schouwburg de lawei, Drachten.

Schilderen en exposeren bij de open dag in de Lawei. 


11 febr. '17. Bloemen schilderen bij de Foungumse school o.l.v. Margreet Boonstra

 Amaryllis - 35x70 - acryl on canvas - 2017


Groepexpositie  '17 

 Roses - 60x50 acryl on canvas - 2015

Marilyn Monroe - Mixed Media op linnen - 2016